LUIZA ŞTEFAN

Sunt psiholog atestat de Colegiul Psihologilor în specialităţile Consiliere psihologică (2007), Psihologie educaţională (2010), Psihologie Clinică (2011), Psihoterapie Centrată pe Persoană (2012).video-care-este-rolul-psihologului-in-f

Îmi place să lucrez cu copii, cu adolescenţi, dar şi cu oamenii mari care – fie că vor, fie că nu – adăpostesc în ei ceva din copilul care au fost. În dorinţa de a înţelege cum simt şi cum gândesc copiii şi părinţii lor şi cum pot fi ajutaţi, am parcurs o formare în Consiliere psihologică, stagii în Terapie de familie și o formare de 4 ani în Psihoterapie Centrată pe Persoană.

Am dorit să înţeleg cum sunt făcuţi oamenii pe dinăuntru şi m-am specializat în testul de personalitate Rorschach (testul petelor de cerneală) care oferă o radiografie a personalităţii. Dar, aşa cum am învăţat în decursul anilor, nu doar testele fac psihologul, ci acea capacitate de a intra într-o comunicare adevărată cu omul care caută sprijin şi de a-l însoţi în căutarea lui. Căutăm împreună să înţelegem prin ce trece el şi de ce anume ar avea nevoie. Căutăm resursele personale şi soluţiile proprii. La baza căutării noastre comune stă relaţia de consiliere împletită din confidenţialitate, înţelegere, încredere, deschidere din partea mea.

Ce studii am:

  • Licență în Litere (Română – Franceză) (1987 – 1992) la Universitatea București
  • Licenţă în psihologie (2001-2005) și Master de psihodiagnostic şi psihoterapie (2005-2007) la Universitatea Bucureşti
  • Specializare în consiliere psihologică experienţială prin Societatea de Psihologie Experienţială Română (2007)
  • Cursuri de formare în Terapie de Familie în cadrul Asociaţiei de Terapie Familială (2006-2007) și în Psihoterapie Centrată pe Persoană (Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană (2010 – 2014)
  • Formare în psihodiagnoză – Testul Rorschach – prin Scoala Romană Rorschach (Italia) şi Asociaţia Română de Psihodiagnoză Proiectivă (2008-2010)

Experienţa mea: Din 2007 lucrez ca și consilier psihopedagogic într-o şcoală din Bucureşti, iar în practica privată ca psiholog din 2010. Pe parcursul timpului am colaborat cu grădiniţe și școli private, pentru servicii de logopedie şi psihologie educațională. Am susţinut ateliere interactive pentru părinţi pe următoarele teme: Comunicarea cu copiii, Temperamentul copilului, Criza de opoziţie.

Altfel despre mine: Mică istorie (interioară) despre psihologie

La 20 de ani aveam şansa să văd cum viaţa mea se schimbă pentru că istoria ţării mele se schimba. Şi aveam să văd cum oamenii fug de trecut, se agaţă de el sau plâng după trecut. Pe atunci, nu ştiam că psihologia se poate ocupa de asta …

La 23 de ani deveneam profesoară şi începeam să descopăr ce era dincolo de note, absenţe, şedinţe: erau frânturi din poveşti de viaţă; acum stiu că se pot numi, în limbaj psihologic, motivaţii, emoţii, cogniţii, comportamente, traume şi în câte alte feluri … Intuiam doar că educaţia fără psihologie e lipsită parcă de miez …

La 32 de ani intram, “cu acte în regulă”, în domeniul fascinant al psihologiei. Multă teorie şi generalităţi. Pe măsură ce înaintam către licenţă şi master, vedeam deschiderile către viaţa practică şi legăturile psihologiei cu ceea ce se întâmpla între oameni, între părinţi şi copii, în relaţiile de cuplu, de serviciu, în felul în care luăm decizii şi înaintăm prin viaţă, noi oamenii. Simţeam că psihologia are sens pentru mine şi mă gândeam cum pot să transmit acest lucru şi celorlalţi oameni.

În prezent, la 50 de ani, mă gândesc cu şi mai multă hotărâre, cum să aduc psihologia în viaţa oamenilor, cea de zi cu zi  …

Si o scurtă prezentare: Cine sunt

Comments are closed.