ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

1. Ce înseamnă consiliere psihologică/psihoterapie?

Este o activitate prin care psihologul acreditat în această specialitate (consiliere psihologică și/sau psihoterapie) stă de vorbă cu persoana care îi cere ajutorul. De obicei, acest dialog durează 50 – 60 de minute, o dată pe săptămână, timp de mai multe întâlniri, la cabinetul psihologului. Acesta ascultă păsurile persoanei care a apelat la el, îi pune întrebări prin care împreună explorează problemele persoanei. Este un dialog în care psihologul însoțește persoana din fața lui pentru ca aceasta să își exprime gândurile și emoțiile și să ajungă să găsească răspunsuri, soluții, alternative la ceea ce doare, deranjează sau blochează în prezent. Așadar, psihologul nu dă sfaturi, indicații, rețete despre ceea ce trebuie să facă persoana respectivă, nici nu judecă felul în care gândește, simte sau acționează ea. El oferă însă cadrul – locul, timpul și relația de comunicare autentică și confidențială în care persoana își poate permite să vorbească despre aspecte ale vieții sale pe care nu le poate spune ușor altora (prieteni, familie, cunoscuți). Astfel, vorbind cu psihologul, fiind ascultată și însoțită în dialog,  persoana începe să caute propriile resurse de vindecare sau dezvoltare. Uneori, dialogul poate fi ajutat de diverse exerciții de relaxare, de exprimare prin mijloace creative (desen, povești, simboluri) sau de joc (mai ales în cazul copiilor).

2. Este psihologul medic?

Nu, psihologul nu are formare de medic, de aceea nu va pune un diagnostic medical și nici nu va da sfaturi sau indicații despre tratamentul medicamentos. El poate recomanda unei persoane să fie consultat de un medic psihiatru și chiar este indicat să colaboreze cu un astfel de medic și să țină cont de existența unui diagnostic sau tratament. Există însă și medici psihiatri care au o formare suplimentară de psihoterapeuți și care atunci când practică psihoterapia acordă întâietate dialogului și însoțirii pacientului, nu medicamentelor. De obicei, acești medici psihoterapeuți nu se grăbesc să dea medicație, ci sunt interesați de povestea de viață care stă în spatele simptomelor și oferă, ca și psihologul, ocazia unei discuții care se poate repeta săptămânal și care ajută pacientul să facă față mai bine problemelor personale.

Nu orice psiholog are dreptul să practice consilierea psihologică și psihoterapia. E nevoie de o formare suplimentară de durată (2-4 ani cel puțin) prin care psihologul să dobândească aceste competențe de însoțire și tratare prin cuvânt a oamenilor. Este într-adevăr o responsabilitate să ajuți la deschiderea unui om și să îi atingi oarecum sufletul, de aceea nu se poate face oricum această profesie, ci după sute de ore de formare teoretică și practică, de analiză personală a psihologului și de supervizare de către formatori cu experiență.

3. Cât durează o consiliere psihologică/o psihoterapie?

Durata nu se poate stabili de la început, din principiu, pentru orice persoană. Altfel spus, acest gen de tratament durează cât are nevoie sau cât este motivată persoana în cauză, în funcție de problemele ei, de gravitatea și vechimea lor, de contextul de viață al persoanei. Sunt persoane care se simt mai bine după 10 ședințe, altele după 20 sau 50. Sau altele după 5. Fiecare om se mișcă interior diferit, fiecare are propria constelație de dificultăți și resurse, propriul ritm și propria motivație pentru schimbare.

De obicei, eu propun celor care vin pentru prima dată la consiliere, să vedem cum se simt după 5 ședințe și apoi rediscutăm continuarea acestora. Le mai spun și că tipare de gândire sau obiceiuri emoționale vechi nu se schimbă repede, peste noapte. De obicei, cu cât mai veche e dificultatea, cu atât mai mult durează până când începe să se schimbe ceva în mintea oamenilor. Continuitatea, regularitatea, răbdarea și implicarea persoanei care vine la consiliere ajută la schimbarea în plan psihic, la fel cum și în plan fizic, perseverența din practicarea unui sport sau a mișcării în general duce la rezultate în timp.

4. Cum se procedează pentru a începe o consiliere psihologică/o psihoterapie

Este nevoie să faceți o programare și să veniți la primele întâlniri stabilite cu psihologul pentru a vedea cum vă simțiți în prezența lui, dacă vă este ușor să vorbiți, să va deschideți, dacă vă inspiră încredere persoana lui, dacă vi se potrivesc stilul și metoda lui. Apoi hotărâți împreună dacă mergeți mai departe spre explorarea și rezolvarea problemei dv. Unii oameni vin la psiholog cu dorința de a afla ce anume au și se opresc repede, fiindcă încă nu sunt pregătiți să facă schimbarea pe care și-ar dori-o sau pentru că își dau seama că se pot descurca singuri. Alții cred că psihologul le poate rezolva problema rapid și se opresc atunci când văd că e nevoie de timp și de implicarea lor personală, mai mult decât de sfatul psihologului. Iar alții sunt motivați să meargă mai departe, simțind beneficiile acestei experiențe de întâlnire cu sine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Verified by ExactMetrics