Sensuri ale iubirii de sine

În grupurile de dezvoltare personală ori în psihoterapia de cuplu, oamenii sunt îndrumați să cultive prețuirea de sine, autovalorizarea, autosusținerea, iubirea de sine – toate semne de sănătate psihică și relațională. Dar felul în care am fost educați să credem despre noi nu favorizează cultivarea iubirii de sine: ne vine mai ușor să credem că avem lipsuri de care să ne rușinăm și să confundăm autostima cu egoismul pe care îl blamăm și la noi și la alții.

Iată însă cum poate fi înțeleasă iubirea de sine, prin prisma unui psiholog de cuplu – Guy Corneau:

„Nu-i puțin lucru să alegem ceea ce e bun pentru noi, lăsând deoparte ceea ce ne face să suferim și ne degradează. Căci simțim o adevărată atracție pentru tot ce ne distruge. La fel, preferăm să ne legănăm în iluzia că o iubire fantastică va veni să schimbe totul, astfel încât nu va mai trebui să ne luăm soarta în propriile mâini. Și totuși, puțină iubire de sine acordată zilnic ne poate îmbunătăți miraculos atmosfera lăuntrică. Un pic de grijă pentru noi înșine, pentru necazurile, pentru tristețile noastre, acordată cu bunăvoință și fără autoacuzații poate aduce schimbări importante. Învâțând să ne acordăm nouă înșine un pic din solicitudinea pe care o rezervăm ființei iubite, ne putem vindeca sufletul. Această compasiune este secretul respectului de sine și germenul prețuirii de sine.

Într-adevăr, nu putem iubi dacă nu ne iubim pe noi înșine. Să te iubești pe tine însuți înseamnă să fii bun cu tine și să-ți dai o șansă în loc să te tratezi cu o exigență inumană. Înseamnă mai ales să treci de la stadiul de copil, căruia totul i se întâmplă din întâmplare, la stadiul de adult, responsabil pentru stările sale lăuntrice. Să te iubești pe tine însuți înseamnă de asemenea să înțelegi că, pentru a reuși să-ți oferi ceea ce e bun pentru tine, trebuie să cultivi bunătatea. Căci, pentru a refuza fascinația partenerilor care ne dăunează și care ne fac să repetăm trecutul, trebuie să cunoaștem o altă atracție, aceea a păcii și a bucuriei interioare.

Să te iubești pe tine însuți înseamnă să trăiești iubind ceea ce ți-a fost dat, și nu căutând ceea ce-ți lipsește.” (Guy Corneau, Există iubiri fericite? Psihologia relației de cuplu, Editura Humanitas, 2000)

iubir sin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Verified by ExactMetrics