Comunicare Nonviolentă

Am început să studiez Comunicarea Nonviolentă atunci când, consilier școlar fiind, căutam metode de a aduce cât mai multă înțelegere și cooperare bazată pe respect în mediul în care profesam, fie că era vorba de relațiile dintre copii sau de cele dintre profesori, elevi și părinți. 

Aceast model de comunicare, creat de Marshall Rosenberg, este un set de principii, intenții și tehnici ce poate fi folosit pentru a crea și a menține relații interumane mai autentice și mai armonioase. Violența pe care noi o trăim și o generăm în interiorul nostru și în jurul nostru nu este doar cea fizică sau a armelor, în cazuri extreme. Ci este chiar felul în care ne-am obișnuit atât de mult să criticăm, să învinovățim, să etichetăm sau să comparăm, blocând comunicarea și provocând suferință.

Modelul propus este o alternativă conștientă, o alegere de a gândi și a vorbi care să trezească empatia și să transforme conflictele. În acest sens, el vine cu un limbaj al sentimentelor și nevoilor care ajută la creșterea conștientizării și dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale.

Ca membru al Asociației pentru Comunicare Nonviolentă din România am susținut cursuri și ateliere din 2018, participând la răspândirea acestui model încă puțin cunoscut la noi. Mai multe despre această metodă și despre proiectele mele de psihoeducație aici

Solicita o programare!

Verified by ExactMetrics